Kapalıçarşı

İstanbul’un turistik duraklarından biri olan Kapalıçarşı’ya ben de ilk İstanbul’a gezmek için geldiğim zamanlarda yolum düşmüştü. Bence İstanbul gezisi planlanırken tarihi yarımada mutlaka gezilecek bölgeler listesinde olmalıdır. Kapalıçarşı da bu yarımadanın alışveriş odaklı bir parçasıdır diyebiliriz.

Kapalıçarşı

Kapalıçarşıya Mecidiyeköy’den metro ile Taksim, Taksim’den finiküler ile Kabataş ve Kabataş tramvayı ile de ulaşmak çok kolay. Yaklaşık yarım saat içerisinde trafiğe takılmadan gidebildik.

Yaklaşık 30.000 metrekarede 66 kadar sokaktan oluşan bir bölge olduğu için birçok kapıdan çarşıya giriş yapılabiliyor. Beyazıt, Nuriosmaniye, Mahmutpaşa en meşhur olan kapılarından. Biz giderken tramvayın Çemberlitaş durağını tercih ettik ama farklı duraklarda inerek farklı kapıları da kullanmak mümkün.

Kapalıçarşı’nın kuruluşu 1461 yılına dayanıyor. İlk temelleri bu tarihte atılmış. İlk başlarda bir seri kubbeden oluşan bölge daha sonra çevresindeki sokaklar ile birleşerek alışveriş merkezine dönüşmüştürülmüş. Dönemin alanında uzman aileleri tarafından antika, silah, kumaş, mücevherat satışa sunulurmuş. Her sokakta belirli bir dalda uzmanlaşmış aileler bulunuyormuş. O dönemlerde devletin belirlediği fiyatın üzerinde satış yapmak mümkün değilmiş. Kapalıçarşı zaman içerisinde geçirilen bazı afetler nedeniye zarar görmüş. Eski yapıya bozmadan onarım yapılmaya çalışılmış olsa da eski özelliklerinde kayıp yaşandığı söylenirmiş.

Bugün ise içerisinde 4000 kadar dükkan barındırdığı söyleniyor. Ayrıca içinde cami, okul, çeşme, akarsu, şadırvan, hanlar ve birçok kapı bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında aslında içerisi şehirleşmiş durumdadır.

Kapalıçarşı sabah 8:30 dan 19:00’a kadar Pazar günleri hariç hizmet veriyor

Kapalıçarşı Hakkında

1. İç Bedesten

Pazarın 1461’de yapılan ilk binasıdır.

2.Kalpakçılar Başı Caddesi

Pazarın en geniş caddesidir. Çok değerli taşların ve mücevherlerin satıldığı sokak olarak biliniyor. Her yıl 100.000 kilogram altın ticareti burada yapılmaktadır.

3. Halıcılar

Pazarda bir çok halıcı dükkanı içerisinde barındırıyor.

4. Sokak isimleri

Pazarın sokakları belirli bir alanda uzmanlaşmış dükkanlardan oluşuyor.Bu uzmanlaşmış sokaklar sokak isimlerine de yansımış durumda. Terlikçiler, Aynacılar, Fesçiler, Yorgancılar, Kürkçüler sokak isimlerinden bazılarıdır.

5. Çeşmeler

Pazarda ticaret yapan kişilere içecek su sağlamak için oluşturulmuş çeşmeler bulunuyor. Günümüzde içme suyu sağlayan bir çeşme ile karşılaşmadım ama tarihi değeri açısından korunuyormuş.

6. Sandal Bedesten

Pazarın güney batı köşesinde bulunan ve 15. yüzyılde yapılmış olan Sandal Bedesten, eski antik maket olarak adlandırılmaktaymış. Şu anda ise her hafta halı müzayadeleri için kullanılıyormuş.

7. Kapılar

Kapalıçarşı 22 kapı tarafından çevrilmiş. Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuriosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı, Zenneciler ana kapılardır.

Beyazıt Kapısı 1894 yılındaki deprem nedeniyle restore edilmiştir.Kapıda dönemin sultanı 2. Sultan Abdül Hamit’in tuğrası bulunmaktadır.

8. Zincirli Han

Zincirli Han’da ticaret yapan kişiler için kalacak yer, yemek gibi ihtiyaçlar karşılanıyormuş. Günümüzde meşhur bir halıcı dükkanı bu bölgede bulunmaktadır.

9. Valide Han

1651 yılında İstanbul’un en büyük kervansarayı olarak bilinen han bakım yapılmadığı için kendi haline bırakılmıştır. Çakmakçılar yokuşu üzerinde bulunmaktadır.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like
Read More

Kekova Tekne Turu

Kekova tekne turuna katılmak için Kaş merkezden karayolu ile Üçağız köyüne yolculuk ediyoruz. 50 dakikalık bir araba yolculuğu…
Read More

Kaan Sekban Gösterisi

Geçtiğimiz hafta Kaan Sekban’ın İstanbul’daki gösterisine katılma fırsatı buldum ve bu deneyimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Gösteri, beyaz yaka…
Read More

Çiya Sofrası

Çiya Sofrası Kadıköy’de Anadolu yemekleri yapan ve çok güzel yemekleri olan bir restoran. 1987 yılında Kadıköy çarşı içerisinde…